Wat is het en waarom werkt het zo goed

    Clicker

           Training

timing is alles

Clickertraining

met Wouter de Vries

De clicker is een geweldig handige tool bij het aanleren van gedrag en vaardigheden. Lees hier hoe wat en waarom!

Wat is een clicker en hoe werkt het?

De clicker is in feite een tool waarmee we heel gericht tegen de hond kunnen zeggen. Nu, op dit specifieke moment doe je het goed!

Een Clicker is een heel simpel maar bijzonder effectief apparaatje dat een ‘click’ (of geluidje) maakt als je er op drukt. Er zijn verschillende soorten en kwaliteiten Clickers te koop. De rechthoekige clickers (zie bovenstaande afbeelding) zijn simpel maar ook het beste. Clickers met een plastic duw knop zijn in mijn ervaring vaak van mindere kwaliteit.

De clicker is niet alleen een geweldige trainingstool wanneer we hem goed (leren) gebruiken, maar ook een effectief communicatiemiddel.
We verschaffen 100% duidelijkheid naar de hond, waar onze stem verschillende emoties kent, en niet altijd gekoppeld is aan een “goede” beloning, is de clicker dat wel.

Click = koek, dat is de afspraak.

Conditionering:
Voor je aan de slag kan met de clicker moet het geluidje dat de Clicker maakt, “geconditioneerd”  zijn bij de hond. Dat betekent dat de click gekoppeld is aan een goed, echte beloning.
Zodat de hond leert: Click = beloning = goed.

Training:
Zodra de hond de clicker kent word het echt leuk. Je zal vast gemerkt hebben dat je hond al heel snel enthousiast word bij het horen van een click (er staat een lekkere beloning te wachten).  Nu heb je een tool waarmee je letterlijk tegen je hond kan zeggen:  Op dit moment doe je het goed!
Door deze duidelijkheid kan de hond heel erg snel en op een  positieve manier nieuwe dingen aanleren.

Timing is cruciaal

Met een clicker kan je razend snel reageren, niet alleen kan, hoe sneller je reageert hoe sneller je hond begrijpt wat je bedoelt en hoe beter het resultaat is.
Het zijn soms maar kleine / korte momentjes van gewenst gedrag, die we moeten uitbreiden naar langere momenten.

En dat is ook een belangrijke reden waarom de clicker zo goed werkt, we kunnen heel precies het exacte moment timen dat de hond het goed deed, en met de click tegen de hond vertellen dat hij het goed deed en weer een beloning verdiend heeft.

Te vroeg of te laat clicken, niet de juiste beloning gebruiken, of het verkeerd gebruiken van de clicker schept uiteraard ook onduidelijkheid, maar het goede moment duiden met de “stem” is nog vele malen trager, plus we hebben te maken met emotie en wisselend stem geluid.

We moeten, als we trainen, altijd goed kijken naar gedrag, meestal kunnen we het ongewenste gedrag bijvoorbeeld eerst sturen naar het gewenste,  en dán daarvoor clicken – belonen.

Uiteraard is het niet altijd noodzakelijk om de clicker te gebruiken als je wil belonen.

Nadat bepaald gedrag aangeleerd is, kunnen we de clicker afbouwen en geleidelijk teruggaan naar een stembeloning – voer – aandacht – spel etc.

Het regelmatig belonen blijft altijd belangrijk! 

Moet ik de Clicker altijd blijven gebruiken?

Het antwoord hierop is kort, nee absoluut niet. De Clicker gebruiken we puur en alleen voor het aanleren, onderhouden of versterken van “gedrag” en vaardigheden. We vervangen al snel de Clicker naar een woord wanneer het gewenste gedrag behaald is. Regelmatig blijven belonen om de hond gemotiveerd te houden blijft altijd belangrijk.

 

Het aanleren (conditioneren) van de clicker. 

Voordat de training start is het handig (maar niet noodzakelijk) als je zelf al een beginnetje hebt gemaakt met de clicker. 
Je hond moet namelijk wel eerst weten wat de clicker is en geconditioneerd zijn op het geluidje voor de clicker gebruikt kan worden. Bij de ene hond duurt dit langer dan bij de andere.

Let op:

Regels en afspraken die je maakt met je hond bij gebruik van de clicker:
– Click = altijd beloning zonder extra voorwaarden.
– Gebruik échte beloningen die de moeite waard zijn voor de hond.
– Timing.
– Click = einde oefening -> De hond mag dus opstaan / komen om de beloning te halen.
– Vraag niet nog een extra commando voor het geven van de beloning.

Leg een stuk of 10 koekjes klaar (of doe ze in je zak). Let er op dat dit koekjes moeten zijn die je hond vreselijk lekker vindt.
Neem de Clicker in je hand, een beloningskoekje in de andere hand, blijf in de buurt van je hond zodat je snel een koekje kan geven. Click (1x indrukken en weer loslaten) en geef direct een koekje.
Herhaal dit een stuk of 5 a 10 keer en stop dan weer. Doe dit een paar keer per dag.
Bij het aanleren van de clicker moet je er op letten dat je nooit 2x clickt voor het zelfde, dus willekeurige momenten. Dus blijft je hond je aan kijken, wacht dan even tot de aandacht weer weg is, of loop gerust wat rond. Click gerust wat sneller achter elkaar en gooi ze op de grond of geef ze uit de hand.

Je zult al snel merken dat je hond al heel snel het geluid van de Clicker aan een beloning zal koppelen!

Extra tip: Geef het voertje bij voorkeur altijd uit de hand, maar let er op de hand niet in de jas/broekzak te houden en pas de beloning te pakken ná de click.

Mocht je een hond hebben die niet zo voergericht is dan vervang je de voer-beloning in deze instructie met zijn favoriete speeltje en spel. Je hond zal het geluid van de Clicker dan koppelen aan een fijn speelmoment met de baas.

Filmpje korte clickersessie met Lucky

De techniek die ik in het filmpje met het kistje gebruik (clickeren op gedrag) heet Shaping.

Het doel van shaping is de hond zoveel mogelijk zélf laten nadenken. Met zo min mogelijk directe aanwijzingen laat ik Lucky zelf bedenken wat er van hem verwacht word, waarbij ik steeds een betere uitvoering wil zien van het gevraagde. Ik click dus iedere keer pas voor een herhaling of een steeds iets betere uitvoering.

Dit is de eerste sessie en dit is de eerste keer dat we dit met dit kistje deden.
Op het einde verander ik de oefening nog eens naar het laten staan i.p.v. zitten op het kistje. Let goed op op welk moment ik Click. Eerst zal ik alleen clicken voor het kijken naar het kistje, daarna voor een beweging meer richting het kistje en daarna voor het optillen van zijn poot etc.