Een echte samenwerking?

De perfecte band én samenwerking met jouw hond

Een goede training draait niet alleen om het aanleren van vaardigheden

Het aanleren van nieuw gedrag en vaardigheden zie ik tijdens een training als een middel om te leren samenwerken! Vanzelfsprekend is het doel dat uw hond goed leert luisteren.

Toekomen aan de behoeftes van jouw hond

Een optimale band met je hond krijg je vanzelfsprekend alleen als het welzijn van de hond zo optimaal mogelijk geregeld is.
Niet alleen de dagelijkse verzorging, eten en drinken en dagelijkse wandelingen zijn belangrijk, niet te veel alleen zijn, voldoende liefde en aandacht kunnen delen en genoeg “te doen” hebben, is minstens zo belangrijk.

Kennis van de ras-specifieke (en niet rasspecifieke) eigenschappen.

De meeste honden willen graag “werken”. Welk werk, dat is geheel afhankelijk van wat jouw hond leuk vindt.
De “werklijnen” staan er vaak om bekend dat de honden pittiger zijn. Dit is natuurlijk prettig als er veel werk te doen is. Omgekeerd, is er te weinig werk, dan kan dit type hond erg vervelend in de omgang worden en doodongelukkig.

De meeste honden halen enorm veel plezier uit speuren / werken met geuren, andere honden doen niets liever dan apporteren.

Een ding is zeker, je kan je hond geen groter plezier doen door hem regelmatig werk / spelletjes of hersenwerk aan te bieden. 

Welke verwachtingen heb je ?

Denk eens na over de volgende vraag:
– Wat zijn de (ras specifieke) eigenschappen van jouw hond en (hoe) kom je hier aan toe?

De juiste manier van managen.

Samen een balans vinden tussen persoonlijke wensen van ons als baas én de wensen / behoeftes van het dier is waar je als hondenbaas naar toe wilt.

Zo kan het buitenshuis zijn dat je hond vaak de behoefte heeft aan veel of lang snuffelen, terwijl je zelf ook wel eens liever door zou lopen.
Het is eenvoudig om hierin, – door middel van duidelijkheid en training – er voor te zorgen dat er soms doorgelopen wordt en er op andere momenten wel ook de tijd is voor snuffelen. Mogen snuffelen zou daarin zelfs ingezet kunnen worden als beloning.

Zou je hond nooit ergens mogen snuffelen dan ontneem je ten eerste iets prettigs voor de hond weg, waarschijnlijk is dat je hond het des te vaker zal proberen.
Omgekeerd, wil je dat je hond gewoon even een poosje rustig meeloopt, maar heeft deze nog veel energie, dan kan het handiger zijn om juist vooraf eerst toe te komen aan de (mentale)behoeftes van de hond, snuffelen, plasje, racen.

 

Wanneer ik met mijn hond wandel hoef ik niet altijd de leiding te hebben, waar het op andere momenten juist wel nodig is.
Hij hoeft niet altijd strak naast te lopen, maar we hebben wel de afspraak dat trekken niets oplevert.
Trouwens, even terugkomend op dat snuffelen. Wij hebben er niets aan als baas zijnde, maar laat het toe voor je maatje 🙂