Hoe trainbaar is jouw hond?

Kan mijn hond nog wel leren?

Regelmatig merk ik dat mensen in eerste instantie wat sceptisch zijn en ik neem dat nooit iemand kwalijk.
Vaak is er al namelijk al heel veel geprobeerd met de hond, met weinig resultaten.

Zou een les bij deHondentrainer dan wel zin hebben?
Het antwoord is kort; Ja, altijd!!

Ooit had ik ook een zeer beperkte kennis over honden en verwonderde mij over de fantastische resultaten die bekende hondentrainers op tv behaalden.

Het leek een ver van mijn bed show, tot ik zelf in contact kwam met een goede hondentrainster en zelf van dichtbij zag en ervaarde hoe het precies werkt.

Ik ben daarom altijd blij als mensen de eerste stap nemen om mijn hulp of advies in te schakelen want dit is precies wat ik andere mensen ook zo gun.
Vanaf dat punt kan ik laten ervaren hoe het is om écht samen te werken met de hond én bijna iedere hond kán en wil leren.

Weten dat je niet weet wat je niet weet, is een spreuk die ik een poosje geleden  tegenkwam en mij uiteindelijk inspireerde tot dit artikel.

Mensen zien namelijk dagelijks dat het wél kan, denken misschien dat het aan het dier ligt, terwijl dit vaak niet zo is.
Mensen laten ervaren dat er nog veel te bereiken, leren en ontdekken valt op het gebied van samenwerking met hun hond.

Niet iedere hond is even intelligent

Net als bij mensen zijn er ook zeker honden die moeite hebben met het (aan)leren of onthouden (van nieuwe vaardigheden of gedrag).

Meestal denkt men dat de hond niets meer kan leren door de verkeerde manier van training, omgang, de verkeerde motivaties of methodes.
Over het algemeen zijn jonge en oudere honden nog prima in staat is om nieuwe dingen te leren als ze getraind worden op een manier die voor hun werkt.

Vanzelfsprekend kunnen er vele medische oorzaken ten grondslag liggen aan het gebrek aan leervermogen. Enkele voorbeelden zijn van de specifieke honden rassen die een vergrote kans hebben te worden geboren met een waterhoofdje. Ook eerdere ziekte zoals een hersenvlies ontsteking, trauma (fysiek / mentaal) kan zijn weerslag hebben op het denk en leervermogen van de hond. De meeste aandoeningen die we bij de mens kennen zoals dementie kennen we ook bij de hond.
Mocht er een redelijke aanwijzing zijn dat er mogelijk een medisch probleem speelt dan is een dierenarts bezoek altijd te adviseren.

De superslimme hond

Misschien heb je wel eens van “Chaser” gehoord. Dit is een bekende Bordercollie die de namen van maar liefst 1000! Ja, 1000, speeltjes kent! (zie onderstaande video)

Tijdens trainingen merk ik vaak ook duidelijke verschillen in intelligentie. Dat uit zich niet altijd in leervermogen, intelligentie is vanzelfsprekend meer dan alleen het geheugen.

Empathie, communicatie, geheugen, strategiebepaling en deductie zijn allemaal vormen van intelligentie.

Leren gaat sneller als je plezier hebt

Er van uitgaande dat er dus geen medisch probleem speelt, de juiste manier van training / samenwerking en omgang is waar het uiteindelijk om draait.

Een goede samenwerking bestaat altijd uit duidelijkheid, training, de juiste motivaties en een zekere mate van inzicht in gedrag, waarbij het behalen van succes centraal staat. Trainen is vooral ook heel erg leuk voor hond én baas als er resultaten zijn voor beide!

De Clicker is een  geweldig handige tool die zowel baas als hond helpen om voor de hond meer duidelijkheid te kunnen bieden dan ooit!

Daardoor doet u direct al tijdens de eerste les nieuwe inzichten op en ervaart u direct de eerste resultaten van deze manier van trainen en samenwerking.

Tijdens de training is altijd mijn doel een goede basis te leggen, waar u als baas zelfstandig mee verder kunt. Niet alleen begrijpen hoe iets moet, maar ook waarom.

De juiste aanpak voor een specifieke baas – hond combinatie kan verschillen. Het grote voordeel van privélessen is dat ik daarin altijd maatwerk bied, passend bij u en uw hond.