Help! Mijn loslopende hond wil weer niet luisteren!

Frustrerend he, sta je daar weer te wachten. Talloze keren geroepen, maar hier komen? Ho maar. En je hond heeft de grootse lol rennend op het strand. En oja oepsie, honden mogen hier eigenlijk ook al niet los….. Maar het hoeft niet zo te gaan!

Oorzaken

De oorzaak is meestal te herleiden naar:

– uw hond is niet of onvoldoende gemotiveerd geweest dat te doen wat u van hem/haar vroeg op dat moment.
– uw hond begrijpt niet of onvolledig wat u bedoelt.
– uw hond heeft uw vraag of commando niet gehoord of gezien.
– Het is een spelletje geworden om Niet te komen!

Natuurlijk kan er ook sprake zijn van:
– Gedragsproblemen.
– Neurologische of fysieke oorzaken.

Het kan heel vervelend zijn als uw hond niet luistert, niet alleen tijdens het loslopen zal dit een probleem zijn waarschijnlijk, en daardoor ook voor frustratie zorgen.
Een gevolg is daarom vaak dat mensen over gaan tot straffen of corrigeren. Niet alleen is dat schadelijk, bepaald gedrag afdwingen is niet wat je moet willen als hondeneigenaar.
Een optimale band tussen baas en hond moet bestaan uit vertrouwen.

Het is belangrijk om te realiseren dat corrigeren, boos worden of straffen echt alleen maar een negatieve invloed heeft en de mentale gezondheid van uw dier ernstig kan schaden. Gedrag verergert daardoor enorm.

Mag jouw hond ook eens niet luisteren???

Ik moet eerlijk toegeven dat ik als hondenliefhebber juist ook altijd enorm kon/kan genieten van honden die er echt voor kiezen Niet te luisteren en even lekker hun eigen ding doen. Op momenten moet dat kunnen namelijk en in theorie- is dat prima te managen. Het geluk van de ultieme vrijheid  is geweldig om te zien en te geven. Zo kan ik mijn retriever niet blijer maken met water en veel muizengaten….

Dat helemaal “vrij” loslopen is wel een dingetje. Als je hond té veel lol heeft, ja dan luistert ie natuurlijk niet meer. Je moet dit dan óf voorkomen of zelf toch iets beters te bieden hebben, dit is de realiteit. Een (tijdelijk) alternatief is een extra lange lijn te gebruiken om enigszins sturing te kunnen geven (op het juiste moment), wanneer een volledig vrij niet veilig of verantwoord is.
Dit is waar je zelf je  hond moet leren kennen, trainen en ontdekken waar en wanneer en óf het kan en tegelijkertijd…. ook het vertrouwen proberen te geven. En dus veel trainen.

Toekomen aan die ras-specifieke (en individuele) eigenschappen is een ander onderdeel van de “sleutel”. Waar het voor mijn golden retriever belangrijk is te werken, te spelen, te speuren te zwemmen en zo meer, is “werk” voor veel honden belangrijk om “voldaan” te raken.

Uiteindelijk draait het daarom om vooral ook om management, begrip voor je hond en toekomen aan behoeftes, met name bij honden uit werklijnen.

De juiste manier van motivatie en omgang.

Het vinden en inzetten van de juiste motivaties de enige manier om echt en effectief te kunnen trainen op een goede samenwerking.

Het is het verschil tussen “de hond laat de baas uit”, en, “de hond en de baas maken samen een wandeling”. En niet te vergeten, je kán ook gewoon verschil uitmaken voor wie de wandeling bedoeld is!

Kies het juiste moment voor het geven van Hier óf Vrij commando
Motivaties verschillen per moment. Voor veel honden is spel met andere honden een feest, wil je op dit moment een goede reactie op de recall krijgen dan betekent dat je dit heel strak en met veel successen moet trainen, met een hogere waarde dan het spel met de andere hond!
De conclusie is, meestal heeft het op die momenten niet zo veel zin om je hond te roepen, tot er een rustiger moment is waarop je wél een hogere motivatie bent!
Ook een hond kent het verschil tussen een voor hem goede beloning en een fantastische beloning en dit is iets wat de hond echt helemaal zelf bepaalt.

Hondentraining gaat niet zozeer om het aanleren van trucjes en commando maar gaat om het begrijpen en kunnen inspelen op gedrag.

Moet dan echt alles positief? Overwicht tonen mag, streng zijn en de leiding nemen is soms nodig. boos worden niet.

Soms is het misschien gevoelsmatig nodig om de stem te verheffen en meer dwingend van toon te zij.
Het is belangrijk altijd af te wegen echt wat nodig is. De meeste honden zullen namelijk sowieso schrikken en direct reageren wanneer een stem verheffing incidenteel gebeurt. En ook alleen zoláng dit incidenteel is. Anders word het namelijk normaal en vaak is het “komen” ook niet iets wat per sé iets leukers oplevert dan het “andere”. Het is daarom beter om je hond te roepen op een moment waar van je wéét dat hij komt – op een moment dat er contact is, u begrepen wordt, en de motivatie om te komen hoog genoeg is. 

Dus…. Is het écht belangrijk dat uw hond onmiddellijk luistert?

Het belangrijkste om te doen is…. Blijf vooral rustig, roep je hond pas wanneer er contact is (ook al duurt het even), beloon altijd voor het komen! (en ook als je (denkt)je stem moet verheffen en je hond dan wel komt, beloon je!!) kies het juiste moment (timing) en wees extra duidelijk. Gebruik stem, fluit of aangeleerd handgebaar.  

Wanneer gedragsproblemen de oorzaak zijn van het niet willen of kunnen luisteren of er is al ander aangeleerd gedrag, is soms een andere en meer gerichte aanpak nodig.

De meeste honden willen van nature samenwerken met de mens, mits er voldoen word aan voorwaarden en behoeftes (laat dit een onderdeel zijn van). Niet willen luisteren is niet iets wat bij de hond past, al kan de zelfstandigheid per ras verschillen.